Skip to main content

A telefon akkumulátor csere házilag napjainkban már szinte nem is kivitelezhető folyamat, köszönhetően annak, hogy az okostelefon-gyártók többsége a vízállóság érdekében ragasztóval rögzíti a telefon érzékeny üvegből készülő elő- és hátlapját, ami megnehezíti és munkaigényessé teszi a cserét.

Természetes jelenség, hogy az idő előrehaladtával az okostelefonod akkumulátora egyre gyorsabban merül a feltöltések után, hiszen kémiailag elöregszik, és a töltések és kisütések hatására romlik a teljesítménye. Amennyiben más baja nincs a készüléknek, akkumulátorcserével megoldható a probléma.

Honnan tudhatod, hogy az akkumulátor cserére szorul?

A megbízható gyártók telefonjainak akkumulátorai két év után az eredeti kapacitásuk kb. 80-85%-án üzemelnek, azonban egyéb okok, például a gyorstöltések, illetve a hosszan tartó hőhatások okán gyorsabban csökkenhet a kapacitásuk. 

Honnan tudhatod, hogy az akkumulátor kapacitása csökkent? Amennyiben nem egyszer tapasztaltál már olyat, hogy normál töltöttségi szint mellett kikapcsolt vagy újraindult a telefonod, erős a gyanú, hogy az akkumulátor okozza. 

Amennyiben azt veszed észre, hogy a feltöltés után nem bírja olyan sokáig az akkumulátor, mint korábban, érdemes lehet, ha van rajta ilyen, a telefon saját alkalmazását vagy az AccuBattery-t letöltened, hogy megbecsüld az akku állapotát. Ez az app néhány napon keresztül gyűjti az adatokat, a lemerüléseket és a töltéseket, és abból saccolja meg az akkumulátor állapotát.

Irány a szerviz!

Lehetséges, hogy tökéletes az akkumulátorod, miközben a telefonod már betöltötte a harmadik évét. Ilyen esetben akkor is ajánlott az akkumulátorcsere, ha a telefon semmilyen hibajelenséget nem jelez. 

Amennyiben garanciaidőn belül vagy, hivatalos márkaszervizbe vidd a készüléket, mert ha megfelel a garanciális javítás feltételeinek, akkor nem kell érte fizetned. Ez pedig egy iPhone esetében komoly összeg is lehet, akár egy új telefon ára, így mindenképp próbálkozz először ezzel. Egyéb esetben keress egy megbízható, márkafüggetlen szervizt, ahol szintén tudnak segíteni. Érdemes lehet ajánlások alapján választani egyet, hogy ne érjen csalódás. Bátran hozd hozzánk, akármilyen márkájú és típusú telefonod is van, szakértő kollégáink nagy tapasztalattal rendelkeznek, és alkatrész-ellátottságunk is egyedülálló. Szervizárainkról a honlapunkon is tájékozódhatsz.

Eredeti vs utángyártott alkatrész

Az eredeti gyári akkumulátorok minden esetben garanciát jelentenek, azonban például az iPhone-ok esetében csak hivatalos márkaszervizben juthatsz ilyenhez, mivel az Apple, az üzletpolitikájából kifolyólag csak a saját szervizeinek juttat eredeti alkatrészeket. Azonban amennyiben sem időd kivárni az almás szervizek javítási idejét, sem költségvetésed egy eredeti alkatrészre, választhatsz olyan szakértelemmel rendelkező márkafüggetlen szervizt, ahol minőségi, utángyártott anyagokat használnak. De például a Samsung esetében ez másképp van, mert itt elérhetőek a gyári alkatrészek.

Otthoni telefon akkumulátor csere?

Bár számos videó található a neten arról, hogyan állj neki a telefon akkumulátor cserének abban az esetben is, ha hivatalosan házilag nem cserélhető, mégis azt javasoljuk, a saját érdekedben ne tedd. Egyrészt nem valószínű, hogy megfelelő minőségű pótalkatrészhez jutsz, másrészt hiányzik a szaktudásod. Pesti és budai üzletünkben komoly szakértelemmel bíró kollégáink akár 1 órán belül is megejtik a cserét, és még garanciát is adunk a nálunk végzett munkákra.