Skip to main content

A telefon USB csatlakozó javítás mindennapos dolog szervizünkben, hiszen ez az egyik legtöbbet használt alkatrésze a készülékeknek, ráadásul a meghibásodása rengeteg kellemetlenséggel jár. Az okostelefonok ma már mindennapi életünk szerves részét képezik, ezért különösen idegtépő, amikor elromlik, pedig nagy szükségünk lenne rá.

Az okostelefonok USB csatlakozón keresztül veszik fel a töltést, illetve ezen keresztül tudnak adatkapcsolatot létesíteni számítógépekkel, külső merevlemezekkel, és emiatt is okoz gondot, ha valamilyen hiba folytán nem működik. De vajon a töltőport vagy a töltő hibája okozza a bajt? Honnan tudhatod?

Miért sérülékeny a töltőcsatlakozó?

A mobilok legsérülékenyebb része a kijelző, rögtön utána pedig az USB csatlakozó követi a sorban. A legújabb zászlóshajó telefonok már USB-C csatlakozóval vannak ellátva, ezek kevésbé sérülékenyek, köszönhetően a megfordítható kialakítású portnak. Ám a korábbi és kevésbé költséges készülékek még a hagyományos microUSB csatlakozóval rendelkeznek, amely kevésbé strapabíró, és persze csatlakoztatásnál mindig rossz irányból sikerül bedugni, ami a port deformálódását okozhatja.

Lévén, hogy a csatlakozó apró alkatrészekből és csatlakozókból áll, amelyeknek minden töltés alkalmával érintkezniük kell, gyakori használat esetén elkopnak, így nem illeszkednek pontosan, ami töltési elégtelenséget okoz.

A csatlakozók nyitott kialakításúak, így a por és egyéb szennyeződések bekerülése is meghibásodást okozhat, eltömítheti, megsértheti.

Telefon USB csatlakozó javítás

Mechanikai sérülés esetén, illetve szennyeződés lerakódása – gyakori, hogy a mobil mindig a legrosszabb helyen a sárba esik – esetén szinte bizonyos, hogy csak a csatlakozó cseréje segít. Persze adhatsz neki egy esélyt, de jobb, ha behozod a szervizbe, pesti vagy budai üzletünkbe, ahol gyakorlott kollégáink értő módon próbálják kitisztítani, vagy ha nem lehetséges, kicserélik. 

Amennyiben az USB port meghibásodik, és nem reagál a töltésre másik töltőkábellel, töltőfejjel, számítógépen keresztül sem, semmilyen helyzetben, érdemes lehet első körben újraindítani a telefont. Ha még ezek után sem tölt, akkor csak a csatlakozó cseréje segít

Mi okozhat még töltési hibát?

Kipróbáltad már a fenti tanácsokat, és továbbra sem reagál a töltésre a mobilod? Egyéb okai is lehetnek, mutatjuk!

A legegyszerűbben ellenőrizhető probléma a töltőkábel sérülése. A gyakori használat, a hurcolászás, összetekercselés mind-mind megtörheti a vezetéket, ez pedig töltési hibaként jelentkezik.

A töltőkábel működőképessége esetén tehetsz egy próbát az adapterrel, hiszen annak a csatlakozója is elromolhat. 

Amennyiben nem az eredeti töltőkábelt és adaptert használod, a gyáritól eltérő töltő névleges amper értéke is okozhatja a problémát.

Régebbi készülék esetén az akkumulátor elöregedése is okozhat töltési hibát, mivel annak töltési képessége véges.

Ha semmi nem segít

Kipróbáltál minden ötletet, de semmi eredmény? Hacsak nem vagy műszaki zseni, ne állj neki a netes útmutatók szerinti lépésről lépésre javításoknak, hozd be inkább valamelyik üzletünkbe a mobilodat. Házilagos javítással nagyobb bajt is okozhatsz, hidd el, nem éri meg.

Ingyenes állapotfelmérés után szakértőink megmondják, mit tehetsz, és ha rájuk bízod, amennyiben az alkatrész készleten van, akár 1 órán belül is kicserélik a sérült alkatrészt, megjavítják a hibát.